SlovenskýMagyarEnglish

OTTHON EURÓPÁBAN

A „5. évfordulós találkozó, a családi gazdaságok jegyében- az önellátó gazdálkodás újjáélesztéséért” program keretében

 
Az 1. alprogram, 1.1. pályázati típusra vonatkozóan
"Testvérvárosok polgárainak találkozói"

Részvétel:

a projekt 780 állampolgár részvételével tette lehetővé a találkozót, akik közül 590 fő magyar,  60 fő (Ragyolc) SK - Szlovákia, 30 fő (Homoród-Karácsonyfalva) RO- Románia, 20 fő (Sedziejowice) PL- Lenygelország, 30 fő (Otmuchow) PL- Lengyelország, 30 fő (Palics) SR- Szerbia, 10 fő (Székelyudvarhely) RO-Románia, és 10 fő (Kolozs) RO- Románia lakosai.

Helyszín/Dátumok:

a találkozó helyszíne Varsány, Drégelypalánk, Berkenye, Nagykeresztúr (HU - Magyarország) volt, 25/06/2014 és  29/06/2014 között

Részletes leírás:

25/06/2014-án, a Testvértelepülési tapasztalatcsere találkozó – NyitónapjánVarsány Község polgárai fogadták az érkező vendégeket. Sor került a programok ismertetésére, a meghívottak lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, elindult az eszmecsere a családi gazdaságokról, a családi gazdaságok újjáélesztéséről. Összesen 780 fő kapott meghívást: Ragyolc (SK) 60, Homoród-Karácsonyfalva (RO) 30, Sedziejowice (PL) 20; Otmuchow (PL) 30, Civitas Alapítvány 10 (RO), Székelygyümölcs Egyesület 10 (RO); EU-n kívül Szerbia 30 valamint Varsány 590 fővel képviseltette magát. A vendégek elszállásolását a település lakosai vállalták.

26/06/2014-én, a Családi gazdaságok Palócföldön – Kiállítás és belföldi tapasztalatcsere program- Az önfenntartó falugazdaság újjáélesztése. Szakmai kirándulás. Az volt a célunk, hogy különböző nagyságrendű, elsősorban helyi termékeket feldolgozó vállalkozásokat, jó példákat mutassunk be. Első állomásunk Drégelypalnk volt, ahol a Csósza Manufaktúra - családi vállalkozás- bemutatására került sor. Saját földjükön termett gyümölcsökből készítenek szörpöket, lekvárokat és különlegességeket. Második állomás Berkenye. Sokak előtt ismert lehet, hogy ez a kis falu Nógrád megye gyöngyszeme. Köszönhető mindez elsősorban Schmidt Józsefné polgármester asszonynak, aki már több mint 25 éve, szó szerint építi a falut. Hűtőház, étterem, rendezvényház, virágos utcák és terek, rendezett porták, és még sorolhatnánk, hogy mi mindennel találkoztunk
A szakmai kirándulást Nagykeresztúron, a Gyümölcsházban zártuk. Igazi megkoronázása volt a napnak. Gyümölcsborokat és pálinkát is készítenek, más egyéb mezőgazdasági tevékenység folytatása mellett. A központi épület egy ékszerdoboz, ahol konferenciaterem, üzlet, irodák, laboratórium is található.

27/06/2014-án „Innovatív Európa- innovatív polgárai”-szakmai nap az Európa 2020 Stratégia jegyében-Az előző napi információk feldolgozása: Mit jelent számunkra, milyen előnyökkel jár az uniós polgárság?  A rendezvénysorozat 3. napján Székelygyümölcs- Palóc Gyümölcs  kiállítást  szerveztünk.Régi-új megoldások a globális kihívásokra témában kiváló előadásokathallgattunk az alábbi előadóktól:
György Mátyás a Székelygyümölcs egyesület gazdasági igazgatója, Bíró Anna Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Nógrád megyei referense
Kazinczy István Tiszatenyő polgármestere , Dr. Nagyné Varga Ilona JNSZ Megyei Esély Szociális Közalapítvány igazgatója
Szabadkai Andrea Szövetség az élő Tiszáért szervezet elnökségi tagja, Dr. Barancsi Ágnes Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat JNSZ Megyei referense, Dobó Márta a palicsi közgyűlés alelnöke
A konferenciát követően EurAktív panelbeszélgetést szerveztünk.
A szakmai nap célja a hatékony tapasztalatcsere-tudásmegosztás. A programot a nyitottság jellemezte, mely hozzájárult Európa kreatív potenciáljának jobb kihasználásához. Szakértői tapasztalatot adtunk át és lehetőséget biztosítottunk a szociális vállalkozások, a családi gazdaságok és a nonprofit szervezetek számára tudásuk bővítésére.

28/06/2014-én, Évfordulós Testvértelepülési nap a kultúraközi párbeszéd jegyében. Testvértelepüléseink népi értéktára címmel kiállítás nyílt a Kézművesportán. A közös ebéd után ünnepélyes keretek között aláírásra került az 5. évfordulós Partnerségi szerződés megerősítése Varsány és Ragyolc települések között. Délután „Korok, népek, kultúrák” címmel zenés táncos bemutatók következtek a résztvevő országok kultúrájából. Este tűzzsonglőr bemutató és tábortűz mellett kötetlen beszélgetésre nyílt lehetőség.
A nap legfontosabb eseménye az 5 éve kötött partnerségi szerződés megerősítése. A helyi és vendég kézműves mesterek által készített műveket és sajátos technikákat lehetett megtekinteni. A korosztályonként berendezett kiállítás és a délutáni látványos zenés táncos bemutató lehetőséget nyújtott, a különböző nemzeti értékek megismerésére és a generációk és kultúrák közötti párbeszédre.

29/06/2014-én, „Európai termék-család”- Záró, értékelő nap. Az ünnepi szentmisét követően sor került a projekt értékelésére, a további feladatok, jövő évi programok megbeszélésére. A kapcsolatok elmélyítését szolgálta, hogy búcsúzásul sor került egy játékos szellemi vetélkedőre, mely az előző napi programokra, a megszerzett ismeretekre, illetve a kirándulások élményeire épült. A program zárásaként a delegáció vezetők értékelték az 5 napos program eredményeit, ajánlásokat tettek a következő évi programok helyszíneire, időpontjaira, feldolgozandó témáira.

A találkozó eredményeinek számbavételét követően a nap végén Palóc gyümölcs márkanévvel ellátott termékekből készített ajándékcsomagok átadásával elbúcsúztunk vendégeinktől.