SlovenskýMagyarEnglish

FS Nógrad

Ragyolc kulturális életének egyik mozgató rúgója az 1974-ben alakult néptáncegyüttes, mely 1986 óta állandó résztvevője a község és a nógrádi régió kultúrális rendezvényeinek. Fontos feladata a néphagyományok megőrzése, ápolása , a tánckultúra átadása a fiatalság részére.

A Nógrád néptánccsoport a  Ragyolci Művelődési Központ és a Csemadok alapszervezete támogatásával működik már 1974 óta. 

Rangos rendezvényeket és fesztiválokat tudhat maga mögött .  Az elmúlt években Szlovákia és Magyarország számos településén mutatkozott be, de eleget tett németországi, romániai  és lengyelországi meghívásoknak is. Fellépett többször Gombaszögön, 2002-ben néptánc antológián  Komáromban, a Koliesko Fesztiválon Kokaván a „Nógrádi lakodalom” c.műsorban. A Nógrád néptánccs. szereplője, a község pedig társrendezője volt a Nógrádi Nemzetközi Folklór Fesztiválnak, melynek köszönhetően számos külföldi csoportot tudtak fogadi és így megismerkedhett a nagyközönség más nemzetek  kultúrájával.

Ezen belül igyekszenek elmélyíteni nemzetközi kapcsolatainkat.  A  Nógrádi Nemzetközi Fesztiválnak köszönhetően barátságot kötöttek a lengyel néptánccsoporttal és  2008. májusában egy hét vendégszereplésen vettek részt Sedzejowicében és a közeli városokban. Ez a baráti kapcsolat azóta is él, egymás rangos fesztiváljain részt vesznek a csoportok.

Csoportunk állandó résztvevője a Csemadok rendezvényeknek, melyek községünkben ill. a régió különböző településein kerülnek megrendezésre.  Az  Ipoly-menti Művészeti Fesztivál rendezői és szereplői vagyunk  minden második évben.

A csoport koreográfusa Braun Miklós Salgótarjánból, művészeti vezetője Bc.Márton Mária.